Tot mai mulți buzoieni suferă de apnee de somn. Este cea mai frecventă tulburare de somn, manifestându-se prin pauze sau limitări ale respiraţiei care determinată scaderea cantității de oxigen din organismul uman. Ca orice afecțiune, apneea are anumite simptome.
Dacă nu este tratată la timp, apnea poate duce la complicații grave. Spre exemplu poate crește riscul de stop cardiorespirator. Înainte însă de a se ajunge la tratarea apneei de somn, pacientul trebuie diagnosticat.
Numărul pacienţilor cu acest sindrom este în creştere, spun specialiştii cu competenţă în somnologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.
Începând cu 1 aprilie, în secția de Chirurgie Generală a Spitalului Județean Buzău se pot face foi de zi pentru diagnosticul apneei de somn. Pacienții trebuie să vină în Ambulatoriul de Chirurgie cu bilet de trimitere de la medicul de familie, unde li se va face un dosar de somn și vor fi diagnosticați. Dacă este cazul, ei vor urma tratament. Cei care suferă de acest sindrom rămân în monitorizare și trebuie verificați cel puțin o dată la trei luni.